Info om sekretariatet

Sekretariatet udfører det praktiske arbejde omkring opgaver og projekter for foreningen, og som bestyrelsen træffer beslutning om.  

Sekretariatsfunktionen varetages af Aalborg Forsyning (Aalborg Vand A/S).

Sekretariatsleder er Signe Krogh

Sekretariatet kan kontaktes på: grundvandssamarbejde@aalborg.dk 

 

Generalforsamling

Generalforsamlingen er foreningens øverste myndighed. Den ordinære generalforsamling afholdes én gang årligt inden udgangen af maj. 

Bestyrelsen (sekretariatet) indkalder med mindst én måneds varsel til den ordinære generalforsamling.

Forslag, der ønskes behandlet på den ordinære generalforsamling, skal fremsendes skriftligt til formanden og sekretariatet senest den 15. marts.

Hvis der ønskes afholdt en ekstraordinær generalforsamling, skal ønsket sendes skriftligt til sekretariatet, og generalforsamlingen skal afholdes inden 6 uger efter modtagelsen af ønsket. 

Referat

 

Tid                                                   25. maj 2023, kl. 16.30

Sted                                                Norbis Park, Nefovej 50, Vodskov

 

Deltagere     Bestyrelsen: Lasse Frimand Jensen, Kim Pedersen, Henrik Højlund, Anders Jungersen, Carsten Bech, Selmer Nielsen, Michael Reedtz, Lene Toldbod Burgaard og Martin Mortensen

Repræsentanter fra: Fjellerad Vand Amba, Godthåb Vandværk, Svenstrup Vandværk, Vadum Vandværk, Vejgaard Vandværk, Vestbjerg Vandværk, Klitgaard Vandværk, Lindholm Vandværk, Frejlev Vandværk, Visse Vandværk, Grindsted Vandværk, Klarup Vandværk, Sulsted Stationsby Vandværk og Aalborg Forsyning

Anne Katrine Enggaard (Aalborg Forsyning/Økonomi), Morten Steen Sørensen (Aalborg Forsyning/Dirigent)

Sekretariatet: Jens Christian Skov, Signe Krogh og Karina Grandjean Beck(Referent)

Afbud     Tonny Kuno Carlsen (bestyrelsesmedlem), Ole Pedersen (bestyrelsesmedlem), Bjarne Thomsen (bestyrelsesmedlem) og Pernille Stampe Jakobsen (sekretariatsleder)

 

Generalforsamlingen blev indledt med en velkomst ved bestyrelsesformand Lasse Frimand Jensen.

1. Valg af dirigent

Morten Steen Sørensen, funktionschef i Aalborg Forsyning blev valgt.

Generalforsamlingen er indkaldt rettidigt og fundet beslutningsdygtig på baggrund af de fremmødte deltagere, jf. vedtægterne.

2. Bestyrelsens beretning

Bestyrelsesformand Lasse Frimand Jensen fremlagde bestyrelsens beretning.

I 2022 blev der konstitueret en ny bestyrelse. De nye bestyrelsesmedlemmer kommer rigtig god ud af det med hinanden, så mange tak for det gode samarbejde i 2022.

I 2022 har bestyrelsen for foreningen særligt haft fokus på følgende;

Sløjfning af nedsivningsanlæg ved Arndrup Vfs.

Det tidligere Vandsamarbejde (Samarbejde om Vandplanens realisering), der havde den samme medlemssammensætning som Foreningen Grundvandssamarbejde Aalborg, indgik en aftale med lodsejer om sløjfning af nedsivningsanlæg i kildepladszonen til Arndrup Vandforsyningsselskab I/S. Bestyrelsen besluttede i 2022 at stå ved aftalen og gennemføre projektet. Nedsivningsanlægget blev sløjfet i januar 2023, og ejendommen er nu tilsluttet offentlig kloak. Dette var en enkelt ståede aftale, og der findes ikke andre sammenlignelige aftaler.

Overvågning af grundvandskvaliteten

Foreningen tager hvert år vandprøver fra moniteringsprøver i oplande til vandværker, der i indsatsplanerne har overvågning af vandkvaliteten som indsats. Der er i 2022 udarbejdet ”pixibøger”, hvor viden fra overvågningsrapporterne gennemgås på en mere overskuelig måde, for at det enkelte vandværk får en bedre mulighed for at følge udviklingen i oplandet til indvindingsboringerne, og dermed mulighed for rettidig omhu. Overvågningsrapporterne kan fås ved henvendelse til sekretariatet.

Tilsyn

Formålet er naturligvis kontrol af om vores aftaler overholdes, men det primære fokus er dialogen. Vi har ingen ønsker om at opkræve boder, - for det står ikke mål med den forurening, der evt. sker – men via dialogen sikrer vi en fortsat forståelse for formålet med aftalen, og hvad der kan lade sig gøre, og hvad der strider mod aftalerne – og helst før det går galt. I 2022 var Jens Christian fra Sekretariatet på 51 tilsyn, og i den forbindelse var der ingen overtrædelser.

Sikring af arealer til grundvandsbeskyttelse

Hovedfokus i foreningen er grundvandsbeskyttelse, og derfor bliver der fortsat arbejdet på at beskytte de arealer, der er nødvendige for at sikre den fremtidige vandindvinding. Der er forhandlinger om frivillige aftaler i gang både nord og syd for fjorden. I 2022 er der startet forhandlinger op i Tylstrup.

I Aalborg bruger vi værktøjet indsatsplaner, når vi indgår frivillige aftaler, men det går meget langsomt. I forbindelse med folketingsvalget i 2022 begyndte man at snakke om et nyt værktøj, nemlig Grundvandsparker. Mandag d 15. maj var der konference på Christiansborg om Grundvandsparker, hvor Signe og Pernille fra Sekretariatet deltog og Formanden var med online. De fremmødte politikere udviste stor interesse for danskernes drikkevand.

Der var efter den ordinære generalforsamling et oplæg, hvor Signe fra Sekretariatet fortalte om Grundvandsparker.

Der sker rigtig meget på grundvandsbeskyttelsesfronten lige nu, og grundvand og drikkevand har aldrig været højere på den politiske agenda.

Beretningen blev taget til efterretning uden bemærkninger.

3. Godkendelse af det reviderede årsregnskab

Årsregnskabet for 2022 blev fremlagt af Aalborg Forsyning/økonomi.

Sammen med årsregnskabet er der en blank revisionspåtegning uden forbehold og fremhævelser.

2021 regnskabet er reguleret i forbindelse med årsregnskabet for 2022. Reguleringen er foretaget som følge af en fejl ved indgåede købsaftaler. Fejlen har ingen betydning for årsregnskabet 2022. I 2022 er der udbetalt erstatning i forbindelse med en enkelt aftale.

Spørgsmål: Hvorfor er der solgt jord? er det fordi, der er købt for meget?

Svar: Som forening må vi ikke eje jord. Jorden blev købt for at have noget at bytte med. Det har altid været meningen, at jorden skulle sælges igen, efter den er sikret med grundvandsbeskyttelse, der er tinglyst.

Spørgsmål: Hvem er det, som har penge til gode? er det foreningen eller vandværkerne?

Svar: Det er til vandværkernes, dvs. hvis foreningen lukker skylder foreningen vandværkerne på nuværende tidspunkt 42 mio. kr.

Regnskabet blev godkendt uden bemærkninger.

4. Fremlæggelse af budget

Budget 2022 blev fremlagt af Aalborg Forsyning/økonomi.

Spørgsmål: Hvordan kommer man med i beskyttelse?

Svar: Aalborg Kommune har i Vandforsyningsplanen en rækkefølge for grundvandsbeskyttelse, tidligere bilag 5, der løbende bliver opdateret. Listen tager udgangspunkt i de største og mest sårbare kildepladser.

Foreningen tager udgangspunkt i Vandforsyningsplanens udarbejdede rækkefølge, men er det sådan, at I har kendskab til arealer, der er til salg eller hører om lodsejere, der ønsker at indgå i dialog om grundvandsbeskyttelse, skal I endelig kontakte Sekretariatet.

Spørgsmål: Har foreningen 42 mio. kr. i banken?

Svar: Nej, det svarer hovedsageligt til summen af den likvide beholdning og jord, som foreningen ejer midlertidigt.

Budgettet blev taget til efterretning.

5. Behandling af indkomne forslag fra medlemmerne

Ingen forslag

6. Bidragstakst til godkendelse

Bestyrelsen anbefaler, at taksten i 2024 fastholdes på 1,50 kr. pr. solgt m3.

Kommentar: Foreningen må ikke blive ved med at opbygge formue år efter år uden grund.

Svar: Bestyrelsen forventer, at taksten skal reguleres og falder på sigt, men det afhænger af den fremtidige fremdrift af frivillige aftaler om grundvandsbeskyttelse. Hovedparten af den likvide beholdning skal gå til udbetaling af erstatninger og opkøb af jord med henblik på at kunne bytte jord.

Taksten er først gældende for næste år.

Taksten på 1,50 kr. blev vedtaget af generalforsamlingen.

7. Præsentation af bestyrelsesmedlemmer

Foreningen Grundvandssamarbejde Aalborg har 12 bestyrelsesmedlemmer:

Kim Pedersen, Svenstrup Vandværk (næstformand)

Henrik Højlund, Godthåb Vandværk

Ole Pedersen, Vadum Vandværk

Anders Jungersen, Vadum Vandværk

Bjarne Thomsen, Tylstrup Vandværk

Carsten Bech, Vestbjerg Vandværk

Selmer Nielsen, Fjellerad Vand Amba

Michael Reedtz, Vejgård Vandværk

Lasse Frimand Jensen, Aalborg Vand A/S (formand)

Tonny Carlsen, Aalborg Vand A/S

Lene Toldbod Burgaard, Aalborg Vand A/S

Martin Mortensen, Aalborg Vand A/S

For at sikre kontinuitet i bestyrelsen er halvdelen af bestyrelsesmedlemmerne i en overgangsperiode valgt for 2 år, mens de resterende er valgt for 4 år. Dette betyder, at der er valg i år. Valget foregår på et forskudt tidspunkt ift. generalforsamlingen og sker på kontaktgruppemøderne, der afholdes af Aalborg Kommune til efteråret. Der kommer inden møderne yderligere orientering om valget.

8. Præsentation af suppleanter

Som suppleanter til bestyrelsen er følgende personer valgt;

Jens Christian Weinkouff, Frejlev Vand

Carsten Dahl Larsen, Lindholm Vandværk

Brian Rex, Lindholm Vandværk

Lars Borg Jensen, Gl. Sulsted Vandværk

Carsten Pedersen, Grindsted Vandværk

Jacob Knudsen, Fjellerad Vand Amba

Jan Olesen, Gistrup Vandværk

Daniel Borup Jakobsen, Aalborg Vand A/S

Birthe Dilling Berg, Aalborg Vand A/S

Der mangler en suppleant i kontaktgruppen SV

9. Eventuelt

Spørgsmål: Hvad er bestyrelses/foreningens formål, når Aalborg Kommune laver prioriteringslisten?

Svar: Foreningen er arme og ben for kommunens vandforsyningsplan og indsatsplaner. Prioriteringslisten sætter retningen for, hvordan vi som forening bruger pengene til grundvandsbeskyttelse mest fornuftigt.

Spørgsmål: Hvem forhandler med lodsejer?

Svar: Det gør Sekretariatet i samarbejde med vores rådgiver.

Foreningen har fået ny hjemmeside i marts 2023. Hjemmesiden blev gennemgået af Signe fra Sekretariatet.  Hjemmesiden er lavet til vores medlemmer. Der er lavet nye pjecer til bl.a. jeres forbruger, og I er som tidligere velkomne til at printe og udlevere alle dem i har lyst til. Hjemmesiden er også god at henvise til, når der kommer spørgsmål til hvem/hvad Grundvandssamarbejdet er.

Siden sidste generalforsamling er foreningen blevet et medlem mindre, idet Romdrup Vandværk er blevet lagt ind under Klarup Vandværk. Foreningen består nu af 36 vandværker, der samarbejder om at løse opgaver, der har fælles interesse, og som er svære at løfte for det enkelte vandværk.

 

Dirigenten takkede af og afsluttede generalforsamlingen.

dato:

_________________________________________

                      dirigent for generalforsamlingen

Morten Steen Sørensen

Bestyrelsesmøder

Bestyrelsen for Foreningen Grundvandssamarbejde Aalborg mødes ca. 1 gang i kvartalet eller 4 gange om året til bestyrelsesmøde.

Desuden tager bestyrelsen på ekskursion, mødes til temaaften eller lign. 1-2 gange om året.

Det er sekretariatet, der har ansvaret for at afholde bestyrelsesmøderne.

Referater fra bestyrelsesmøder - se "Bestyrelsen"

Rul til toppen