Hvor beskyttes grundvandet?

Grundvandsbeskyttelsen skal sikre en fremtidig forsyning af en råvare, så drikkevandet kan overholde kvalitetskravene.

Aalborg Kommune anvender flere steder en sårbar nærzone, der er en udpegning af de arealer, der er nødvendige at beskytte mod for højt indhold af nitrat, for at sikre råvaren og dermed drikkevandskvaliteten.

Sårbar nærzone er en del af det område, hvor grundvandet bliver dannet, og udpegningen tager udgangspunkt i en indsats tæt på boringerne, hvor der er stor effekt. Sårbar nærzone er således både en hjælp til os vandværker og til lodsejerne.

Fordelen for os vandværker er, at vi ved, at vores råvare er beskyttet, så vi med ro i sindet kan fortsætte med at investere i vandværket, mens fordelen for lodsejerne er, at de med vedtagelsen af indsatsplanen ved, hvorvidt de bliver omfattet eller ikke. Lodsejerne uden for sårbar nærzone kan således fortsætte deres drift og eventuelle planer om udvidelser.

Hensigten med udpegningen af sårbar nærzone var at skabe en robust udpegning, som ikke er afhængig af årstidsvariationer eller de aktuelle driftsformer, og som kunne give en sikkerhed for alle parter.

Med udpegningen af sårbare nærzone er der dog ikke taget højde for de 20 % ekstra nitratbelastning, der kan komme som følge af Landbrugspakken, idet effekten af de kompenserende tiltag endnu er uklare. Nogle steder kan der desuden være en nitratpulje i jorden fra tidligere drift, som heller ikke er medtaget i udpegningen.

Ukrudtsbekæmpelse

08 april 2024

Det er forår, og der er grønt i haven, men måske er der også nogle steder, hvor du ikke ønsker grønt.

Overvågning

20 december 2023

Hvert år får vi udtaget vandprøver fra en række boringer for at overvåge vandkvaliteten i vores grundvandsmagasiner. Overvågningen skal hjælpe med at afdække eventuelle trusler mod vandkvaliteten ved vandværkerne, inden den rammer vandværket.

Rul til toppen